8 d’abril del 2008

l'ACA elaborarà un projecte per recuperar el cabal ecològic del Gaià

Article publicat a El Punt per Azahara Palomares.
El retorn de l'aigua al curs baix del riu Gaià està un pas més a prop de ser realitat. La direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va comprometre ahir, davant d'una delegació del Consell Comarcal del Tarragonès, a presentar d'aquí a un mes un projecte tècnic per a la recuperació del cabal ecològic, que ara queda estroncat a la presa del pantà del Catllar. L'ens comarcal s'encarregarà, un cop es tingui la proposta tècnica, d'aglutinar les opinions tant d'ajuntaments com de la societat civil a l'hora d'introduir millores a la proposta. Part del nou cabal podria obtenir-se de l'aigua acumulada al pantà, del qual s'abasteix Repsol.
Excepte a la desembocadura, on ara afloren les aigües subterrànies, el curs del Gaià està sec des de la presa del Catllar i durant gairebé tot el seu recorregut per la subcomarca del Baix Gaià, al nord del Tarragonès. «La idea amb què treballa l'ACA és que part dels recursos que ara queden acumulats al pantà puguin baixar riu avall, i reforçar-ho amb aigua tractada de les depuradores», va explicar el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Eudald Roca, que ahir es va reunir amb el director de l'ACA i diversos tècnics de l'agència dependent de la Generalitat.
El govern català ha fixat el dia 8 de maig com la data de presentació del projecte tècnic per recuperar el cabal ecològic (que, de fet, ja va fixar el 2004 dins la Directiva Marc de l'Aigua) i millorar l'entorn fluvial.
L'ACA hauria calculat ja les aportacions del pantà que seria possible alliberar, a més de la quantitat d'aigua que s'hauria de reservar per a la comunitat de regants del Catllar i la riera de Gaià, que també es beneficien de l'aigua acumulada a la presa, construïda el 1975 al final de la dictadura franquista.
El president del Consell Comarcal del Tarragonès va celebrar ahir la «molt bona predisposició» de la Generalitat per resoldre aquesta demanda, que van formular els onze batlles del Baix Gaià al consell d'alcaldes de la regió celebrat a l'ens supramunicipal l'octubre de l'any passat. «Fa trenta anys que el curs està interromput, i si es pot recuperar juntament amb l'entorn serà molt important per a l'articulació de la comarca», va destacar Roca.
El Consell Comarcal està pendent també d'una reunió amb el nou director de Repsol, principal concessionari de l'aigua del pantà del Catllar, per conèixer la seva posició sobre el futur projecte. La companyia, de fet, ja es va mostrar disposada la passada tardor a participar en les converses.